Skip to main content

Szűrővizsgálatok → Vérvétel

Miért fontos a rendszeres vérvizsgálat?

Nincs olyan ember, aki életében legalább egyszer, de inkább többször ne esne át vérvételen. A vérvizsgálat az egyik leggyakoribb és legáltalánosabb teszt, hiszen az orvosok 70%-ban a laborvizsgálat eredményeire támaszkodnak. A vér vizsgálatával nemcsak az általános egészségi állapotról is nagyon jó képet kaphatunk, de számos betegségre utaló jelet is kiszűrhetünk, valamint már kialakult betegségek súlyosságáról is átfogó képet kaphatunk.

A teljes vérképhez gyakran hozzátartozik a vércukor-anyagcsere adatainak elemzése, illetve a szervezet elektrolit-egyensúlyának vizsgálata is. Ez utóbbinál többek között a kálium, a nátrium, a kalcium, a vas és a foszfor szintjét nézik. Ezekből nagyszerűen lehet következtetni például a máj, a vese vagy a szív állapotára. Ezek az adatok segíthetnek felderíteni olyan betegségeket, mint a myeloma multiplex, a különböző bélrendszeri zavarok vagy éppen a májproblémák. Az esetleges enzimvizsgálatok is a máj működéséről, valamint annak esetleges zavarairól adnak átfogó képet. A teljes vérképnél általában az úgynevezett vérsejtsüllyedést, vagyis a vér egy óra alatti ülepedési mértékét is nézik. A gyorsult süllyedés utalhat gyulladásos betegségekre, autoimmun betegségekre, vérszegénységre, de várandósságra is.

A vérkép nagyon változékony, néhány óra alatt is teljesen megváltozhatnak a kapott adatok, attól függően, hogy éppen mikor keltünk fel, mit ettünk vagy ittunk.

Mire kell odafigyelni a vérvételt megelőzően?

Számos tanulmány kimutatta, hogy a téves laboratóriumi eredmények mögött az esetek 60-70 százalékában valamilyen preanalitikai hiba áll! Ez azt jelenti, hogy a nem megfelelő eredményt nem egy automata rossz működése okozza, hanem a mérést megelőző folyamatok valamelyike során történik olyan hiba, amely később helytelen eredményhez vezet. Fontosak a mintavétel körülményei, valamint a betegelőkészítés is, amiben a páciensnek is nagy szerepe van.

Ahhoz, hogy a vérből és egyéb mintákból végzett vizsgálatok eredménye valóban pontos legyen, érdemes a következő előírásokat betartani:

 1. Étrendi előírások: a vérvétel az esetek nagy többségében éhgyomorra történik. Azt azonban sokan nem tudják, hogy az éhgyomor fogalma 12 órás koplalást jelent. Tehát, ha reggel 8-kor kerül sor a mintavételre, akkor előző este 8 után már nem szabad semmilyen táplálékot fogyasztani. A vizsgálat napját megelőző este kerülni kell a magas fehérje tartalmú, zsíros ételeket. Ugyanakkor a tartós éhezést is szigorúan kerülni kell, mivel az éhezés is számos paraméter változását okozhatja. Folyadékot természetesen lehet és kell is inni, azonban figyelni kell arra, hogy az ne tartalmazzon szénhidrátot (cukrot) és zsírnemű anyagot (tehát tejet sem lehet fogyasztani). Speciális esetben előfordulhat, hogy nem szükséges éhgyomorra menni a mintavételkor, ezért célszerű megkérdezni a kezelőorvost a vérvétel előtti táplálkozási előírásokat illetően.
 2. Élvezeti szerek mellőzése: az élvezeti cikkek – mint a kávé és a tea – olyan anyagokat tartalmaznak, melyek befolyásolhatják a különböző szervek működését, ezért különösen funkcionális vizsgálatok (gyomor, vese, máj) előtt fogyasztásuk tilos! A mintavételt megelőző alkoholfogyasztás szintén nem ajánlott, hiszen befolyásolja számos anyag vesén át történő kiválasztását. A dohányzás – sok egyéb káros hatása mellett – szintén eltérést eredményezhet egyes laboratóriumi vizsgálatok esetében, emiatt közvetlenül a vérvétel előtt kerülni kell a dohányzást.
 3. Gyógyszerek: számos gyógyszer hatással van az anyagcserére, megváltoztatja szerveink működését, emellett metabolitjaik, bomlástermékeik zavarhatják az analitikai reakciókat. Emiatt ajánlott a gyógyszereket nem a mintavétel előtt, hanem azt követően bevenni, amennyiben ez a páciens egészsége szempontjából megoldható. (Kivételt képez a pajzsmirigy-és szívgyógyszerek.

A vérkép megfelelő eredményeit ezen túl még számos tényező befolyásolhatja. Ezekről és az adott mintavételhez szükséges előírásokról mindig kérdezze meg kezelőorvosát vagy a vérvételt végző intézményt.

Laborvizsgálatok típus

1 Klinikai kémiai vizsgálatok:

A klinikai kémiai vizsgálatok számos területet ölelnek fel. Ide tartoznak a vérből történő enzimvizsgálatok, melyek a szöveti és sejtsérülések felkutatására alkalmasak, valamint megállapítható az is, hogy melyik szervben történt a sérülés vagy a károsodás.

Szívbetegségek laborvizsgálatainál elsősorban a CK, CK-MB, LDH eltéréseit figyeljük, míg cukorbetegség esetén a leggyakrabban a glükóz (vércukor) és a HbA1c szintet vizsgáljuk.

A kiválasztó szervrendszer, azaz a vese és húgyutak vizsgálatánál a karbamid és kreatinin, az emésztőrendszer esetében pedig a nyál, a gyomornedv, a pepszin, a gasztrin, a Helicobacter, a hasnyálmirigy enzimek, a felszívódás és a széklet, valamint a székletvér vizsgálatai tartoznak a klinikai kémiai laborvizsgálatok körébe.

A zsíranyagcsere során a zsírok és a zsírszerű anyagok felépítése és lebontása elsősorban a májban történik. Ezért koleszterin, triglicerid, LDL és HDL szintek időszakos ellenőrzése javasolt. A hiperkoleszterinémia és a hipertrigliceridémia esetén nagyon magas a vér koleszterin- illetve a triglicerid szintje, amelyek az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát növelik.

A csontbetegségek, csontritkulás vizsgálatánál pedig a kalcium, foszfát és D-vitamin szint ellenőrzése az elsődleges vizsgálati terület.

2 Immunológiai vizsgálatok:

Az immunológiai laborvizsgálatok a szervezet védelmét ellátó rendszer működését vizsgálják. Az immunrendszer normál esetben a szervezetünkben található „saját” és „idegen” molekulák – azaz antigének – megkülönböztetése révén igyekszik megvédeni szervezetünket a vírusoktól és baktériumoktól. Amikor ezeket felismeri, akkor a szervezet ellenanyagokat kezd termelni.

Ezen ellenanyagok szintje mérhető az immunológiai laborvizsgálatok során. Segítségükkel felderíthetők a visszatérő fertőzések okai, az immunhiányos betegségek, valamint az autoimmun betegségek is.

3 Hematológia:

A hematológia vizsgálati tárgykörébe elsősorban a véralvadási zavarok, a vérszegénység, valamint a daganatos vérképzőszervi megbetegedések – például leukémia vagy limfómák – tartoznak.

Hematológiai megbetegedésre utaló tünetek lehetnek:

 • sápadt bőr
 • fázékonyság
 • vérszegénység (örökölt és szerzett egyaránt)
 • vashiány
 • vérzékenységi problémák
 • megnagyobbodott nyirokcsomók és/vagy lép
 • viszkető bőr, törékeny köröm
 • gyakori szédülés, fejfájás, ájulás közeli állapotok

A fehérvérsejtek, a vörösvértestek, valamint a vérlemezkék aránya és azok egészsége létfontosságú. Bármelyik mennyiségi változása zavart okozhat a szervezet normál működésében. Ezen eltérésekre egy rutinszerű vérvétel során könnyen fény derülhet. Fontos, hogy a pontos laboratóriumi tételeket hematológus szakorvos határozza meg!

Az EverDerm HealthCare Egészségközpont a SYNLAB kiemelt vérvételi pontja!

MA SYNLAB kiemelt vérvételi pontja

Az EverDerm HealthCare Egészségközpont a SYNLAB – Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatójának – kiemelt vérvételi pontjaként is üzemel. A magánlabornál számtalan olyan vizsgálat érhető el, ami arra törekszik, hogy a prevenciót segítse, melyek közül közel 6000 a HealthCare kínálatában is megtalálható.

A magánlabor teljes kínálatáról és a csomagajánlatokról bővebb információ a SYNLAB weboldalán található.

SYNLAB Termékek

Kiemelt ajánlat: OKOSLELET

A mesterséges intelligencia alapú szoftverek térhódítása már nem csak az informatika világában lehet a mindennapi ember segítségére! A XXI. század vívmányával aktívan tehetünk azért, hogy a betegségek megelőzhetőek legyenek vagy a panaszt még nem okozó betegségek időben felismerésre kerülhessenek.

A mesterséges intelligencia és a prevenció központú szemlélet összefonódása az úgynevezett OKOSLELET, amely csupán a páciens labor eredményei alapján – a hagyományos laborleleten túlmutatóan – képes bizonyos betegségek meglétének még a kockázatát is megbecsülni.

Miben nyújt többet az OKOSLELET egy hagyományos laborleletnél?

Az OKOSLELET mesterséges intelligencia segítségével 14 betegségcsoport meglétének kockázatát képes megbecsülni pusztán a laborvizsgálati eredmények alapján.* Felépítését tekintve ez a laborcsomag is tartalmazza a hagyományos laborlelet fejezeteit, kiegészítve a mesterséges intelligencia által készített elemzés eredményeit is. Ezzel a laborvizsgálattal olyan betegségekre is fény derülhet, melyre a páciens a tünetei alapján nem gyanakodna. Az eredmények közlése pedig közérthető formában történik, az értelmezést táblázatok és részletes magyarázat teszi könnyebbé.

A vizsgálatra éhgyomorral szükséges megjelenni, ami 12 órás koplalást jelent (víz fogyasztása javasolt).

*A páciens laborlelete 1 millió beteg több 100 millió laborvizsgálati eredményével kerül összehasonlításra és a hasonlóságok és különbségek alapján a szoftvercsomag az adott betegségcsoport meglétére vonatkozó valószínűséget számol.

Az OKOSLELET három csomag típusa:

A vizsgálat tájékoztat: Betegségcsoport meglétének kockázatát becsüli: Ár

BASIC

 • a vérképző rendszer állapotáról vasháztartásról (vas, transzferrin)
 • a pajzsmirigy hormonális alapfunkcióiról (TSH)
 • a máj enzimek működéséről (GOT, GPT, GGT, alkalikus foszfatáz)
 • a vesefunkciós paraméterekről (karbamid, húgysav, kreatinin, bilirubin)
 • a szénhidrát-, a fehérje-, és zsíranyagcseréről (vércukor, koleszterin, LDL-koleszterin, triglicerid, összfehérje, albumin)
 • ionháztartásról és ásványianyag raktárakról (Na, K, Ca)
 • a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokról (CRP)
 • Pajzsmirigy-betegségek
 • Cukorbetegség különböző formái
 • Májbetegségek
 • Táplálkozási anémiák
 • Zsíranyagcsere zavarai
 • Epe- és hasnyálmirigy-betegségek
 • Vesebetegségek
15.800 Ft

NORMAL

 • a vérképző rendszer állapotáról (vérkép)
 • vasháztartásról (vas, transzferrin)
 • a pajzsmirigy hormonális alapfunkcióiról (TSH)
 • a máj és hasnyálmirigy működéséről (GOT, GPT, GGT, alkalikus foszfatáz, lipáz, α-amiláz, pszeudokolinészteráz)
 • a vesefunkciós paraméterekről (karbamid, húgysav, kreatinin, bilirubin)
 • a szénhidrát-, a fehérje-, és zsíranyagcseréről (vércukor, koleszterin, LDL-koleszterin, triglicerid, összfehérje, albumin)
 • ionháztartásról és ásványianyag raktárakról (Na, K, Ca, Mg, P, Cl)
 • a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokról (CRP, vörösvértest süllyedés, fibrinogén)
 • a szervezetben bekövetkezett szövetkárosodás mértékéről (LDH, kreatinkináz)
 • Pajzsmirigy-betegségek
 • Cukorbetegség különböző formái
 • Májbetegségek
 • Táplálkozási anémiák
 • Egyéb anémiák
 • Zsíranyagcsere zavarai
 • Epe- és hasnyálmirigy-betegségek
 • Vesebetegségek
 • Immunológiai defektusok
 • Szisztémás autoimmun kórképek
 • Gyulladásos bélbetegségek
 • Szív és érrendszeri megbetegedések
26.000 Ft

PREMIUM

 • a vérképző rendszer állapotáról (vérkép)
 • vasháztartásról (vas, transzferrin)
 • a máj és hasnyálmirigy működéséről (GOT, GPT, GGT, alkalikus foszfatáz, lipáz, α-amiláz, pszeudokolinészteráz)
 • a vesefunkciós paraméterekről (karbamid, húgysav, kreatinin, bilirubin)
 • a szénhidrát-, a fehérje-, és zsíranyagcseréről (vércukor, koleszterin, LDL-koleszterin, triglicerid, összfehérje, albumin)
 • ionháztartásról és ásványianyag raktárakról (Na, K, Ca, Mg, P, Cl)
 • a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokról (CRP, vörösvértest süllyedés, fibrinogén)
 • a szervezetben bekövetkezett szövetkárosodás mértékéről (LDH, kreatinkináz)
 • Pajzsmirigy-betegségek
 • Cukorbetegség különböző formái
 • Májbetegségek
 • Táplálkozási anémiák
 • Egyéb anémiák
 • Zsíranyagcsere zavarai
 • Epe- és hasnyálmirigy-betegségek
 • Vesebetegségek
 • Immunológiai defektusok
 • Szisztémás autoimmun kórképek
 • Gyulladásos bélbetegségek
 • Szív és érrendszeri megbetegedések
 • Egyes rosszindulatú megbetegedések
 • Ritka betegségek
41.800 Ft

Bővebb információkért látogass el a SYNLAB weboldalára!

Tovább olvasok

Stresszmentes vérvétel

Egészségközpontunkban lehetőség van stresszmentes vérvétel igénybevételére, amely tökéletes opció lehet azoknak a pácienseknek, akik félnek a tűszúrástól. Ebben az esetben helyi érzéstelenítést és a legkisebb, legfájdalommentesebb vérvételi rendszert használjuk a vérvétel során, az eljárás ideje pedig plusz fél órával tolódik ki.

A stresszmentes vérvétel igénybevételének ára: 10.000 Ft

Honnan tudhatom, hogy számomra melyik a legmegfelelőbb csomagajánlat?

Az EverDerm HealthCare Klinika a SYNLAB-al együttműködve számos csomagajánlattal várja a pácienseket, amelyek különböző egészségügyi állapotok szűrésére lettek összeállítva. A választásban természetesen a Klinika szakorvosai minden páciens rendelkezésére állnak, szükség esetén ajánlást is tesznek arra, hogy milyen értékeket érdemes kivizsgáltatni.

Online időpontfoglaló

A MYHEALZZ időpontfoglaló rendszer segítségével könnyedén, pillanatok alatt foglalhatsz időpontot. A már meglévő időpontjaidat rugalmasan kezelheted, módosíthatod vagy törölheted.

Ha még nem szeretnél időpontot foglalni, akkor a lenti űrlap segítségével is bejelentkezhetsz.

Jelentkezz be vérvételre!

Név(Kötelező)
Adatkezelés