Skip to main content

Bőrgyógyászat → Bőrkinövések eltávolítása

Bőrkinövések eltávolítása

Fibróma, szemölcs és egyéb bőrnövedék eltávolítás sebészeti úton

Mit nevezünk bőrkinövésnek?

Mind a különféle szennyeződések, mind a napsugárzás hatással van bőrünk egészségére. Éppen ezért teljesen természetes, hogy bőrünkön már egészen fiatal korban is megfigyelhetőek jóindulatú bőrelváltozások/ bőrnövedékek, melyek az idő előrehaladtával egyre változatosabb formában és egyre nagyobb számban jelennek meg mindenkin. Ezek, az életkorral megjelenő bőrnövedékek közé soroljuk például a szemölcsöket, fibrómákat, lipómákat, atheromákat és keratózisokat.

Bejelentkezem

A bőrkinövések leggyakoribb típusai

1. Szemölcs

A szemölcsök kialakulásáért legtöbb esetben a HPV, vagyis a humán pappilomavírus a felelős. Jelenlétük a legtöbb esetben csak esztétikai problémával jár, de vannak olyan esetek, amikor akár veszélyesek is lehetnek. Míg némelyik szemölcs pár nap alatt eltűnik magától, vannak olyan típusok, amelyek akár évekig is jelen lehetnek és csak sebészeti beavatkozással távolíthatók el.

2. Fibróma

A fibróma a testen megjelenő jóindulatú, általában bőrszínű vagy barnás, puha kötőszöveti sejtburjánzás. Kialakulásának pontos oka jelenleg még nem ismert, de feltehetően genetikai, valamint hormonális tényezők is befolyásolhatják előfordulását. Ez egy elég gyakori bőrelváltozás, ami szerencsére a legtöbb esetben semmilyen panasszal nem jár, általában csak esztétikai problémát okoz.

3. Lipóma

A lipóma, vagy más néven zsírdaganat egy zsírszövetből álló jóindulatú tumorféleség, ami az egyik leggyakoribb kötőszöveti daganat. Többnyire a karokon, a lábakon és a törzsön jelennek meg, és általában bőr alatti zsírpárnaként kerülnek felfedezésre. A nagyobb lipómák a bőr alól is kidudorodnak, amelyek komolyabb esetben idegeket is nyomhatnak, ami miatt zsibbadás és fájdalom léphet fel az érintett területen.

4. Atheroma

A kásadaganat, más néven atheroma, a bőr alatt elhelyezkedő, jóindulatú daganat egy fajtája. Nevét a mirigyek által termelt, kásás állagú faggyú miatt kapta. A faggyútermelő mirigy váladékával megtelt tömlő akkor alakul ki, amikor a mirigy kivezető nyílása valamilyen oknál fogva elzáródik. A kásadaganat eltávolítása legtöbbször esztétikai okok miatt indokolt, ugyanakkor a gyulladás és az annak következményeként kialakuló tályog megelőzése céljából is érdemes megszabadulni ettől a bőrelváltozástól.

5. Aktinikus keratózis

Az aktinikus keratózis egy érdes felszínű, enyhén hámló elváltozás a bőrön, ami fokozott UV sugárzás, azaz fénykárosodás hatására alakul ki. Ez a típusú bőrkinövés időnként önmagától is visszahúzódik, de ismételt napfény hatására újra fellángolhat. Mivel nehéz elkülöníteni egy daganatos elváltozástól, ezért érdemes bőrgyógyásznak megmutatni az adott területet.

Bőrkinövések eltávolítása sebészeti úton

Több okból is döntünk a szemölcs, a fibróma és az egyéb bőrelváltozások eltávolítása mellett. Előfordulhat, hogy ezek a bőrelváltozások irritálódnak, begyulladnak, érzékennyé, esetleg fájdalmassá válnak, a legtöbbször azonban a páciensek szimplán esztétikai okból választják az eltávolítást.

A bőrkinövések eltávolításának legbiztonságosabb és legesztétikusabb módja a szikével történő kimetszés, sebészi úton. Mielőtt azonban sebészhez fordulunk, mindenképpen érdemes bőrgyógyásznak megmutatni az adott bőrkinövést, hogy pontosan beazonosíthassa annak típusát. Egészségközpontunkban a beavatkozás előtt egy konzultáció során természetesen a sebész szakorvos is megvizsgálja az eltávolítandó elváltozást.

Az eljárás menete

Egészségközpontunkban a bőrkinövések kimetszését minden esetben plasztikai sebész szakorvos végzi. Minden eltávolításra került szövetet szövettani vizsgálatra küldünk, az eredményről pedig írásos leletet adunk ki a kontrollvizsgálat alkalmával. Az ambuláns műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, melynek során közvetlenül a műtéti területbe injektáljuk az adott érzéstelenítőt. A fájdalommentesség ezért kizárólag a műtét helyére korlátozódik, a beteg a műtét alatt végig éber állapotban marad.

A bőrkinövések eltávolítása lépésről lépésre:

  1. A műtét első lépéseként megkérjük a pácienst, hogy vegyen át egy speciális, steril öltözéket, amiben a beavatkozás során kényelmesen tud feküdni.
  2. Ezt követően a szakorvos steril izolálással lefedi a műtéti területet, majd fertőtleníti azt.
  3. A műtétet végző sebész orvos közvetlenül a műtéti területbe injektálja az adott érzéstelenítő anyagot.
  4. Ezután kimetszésre kerül az adott bőrkinövés.
  5. A szakorvos lehetőség szerint bőr alatti varratokkal egyesíti a sebvonalakat, majd speciális ragtapasszal fedi le az adott területet.

Beavatkozás ideje:
15-20 perc

Ár: 55.000 Ft/ alkalom

Szövettan: 20.000 Ft / metszés

A műtét után

Általános szabály, hogy az operált területet szárazon kell tartani. Ez azt jelenti, hogy varratszedésig tisztálkodás/ zuhanyzás alkalmával nem érheti víz az adott területet. Ezen túl a műtéti területet ne terheljük, vagyis kerüljük a bőr nyúlását okozó mozdulatokat, valamint az erős izzadással járó sprotokat. A varratszedésre 3 héttel a műtét után kerül sor. A varratszedés után még fél évig fokozottan kell figyelni a hegek fényvédelmére!

Jelentkezz be szakorvosunkhoz!

Bejelentkezés!