Skip to main content

EsztétikaPlasztika → Szemhéjplasztika

Szemhéjplasztika

Milyen esetben indokolt a szemhéjplasztika?

A szemkörnyék az arcunk legérzékenyebb területe. Itt jelennek meg legkorábban az idő és a fáradtság első jelei. A szemkörnyék legkritikusabb része az alsó és felső szemhéj. Itt a bőr alatti kötőszöveti állomány kevés kötőszöveti rostot tartalmaz, ezért a különböző környezeti behatások és az öregedés genetikailag meghatározott folyamata miatt viszonylag korán jelentkezhetnek a különféle esztétikai panaszok. Ilyenkor a bőr kinyúlik, a kötőszövet gyengülésével pedig a párnázó zsírszövet előtüremkedik, ennek következtében a felső szemhéj petyhüdtté, lógóssá válik, ami sokszor már a tökéletes látást is akadályozhatja. Az alsó szemhéjnál pedig a kinyúlt bőr mögött felhalmozódó zsírszövet miatt úgynevezett „táskák” jelennek meg.

A szemhéj plasztikai műtét célja a fiatalosabb és kellemesebb megjelenés biztosítása, az esztétikai és funkcionális helyreállítás, valamint a szem körüli szövetek rekonstrukciója. A blepharoplasztika, azaz a kozmetikai célú szemhéjműtét elsősorban olyan nőknek és férfiaknak ajánlott, akik esztétikai vagy egészségügyi okok miatt el szeretnék távolíttatni szemhéjuk megereszkedett vagy kinyúlt bőrfeleslegét. Ez a műtét nem csak a páciens külső megjelenését javíthatja, de látási nehezítettség esetében megszünteti a panaszokat is.

Minden, amit a szemhéjplasztikáról tudni kell

Mi a szemhéjplasztika?

A szemhéjplasztikai műtét alapesetben egy teljes mértékben biztonságos eljárás, a szövődmények kialakulásának kockázata pedig igen minimális. Ezzel a műtéttel csökkenthetők az öregedés jelei a szemhéjakon, ezáltal pedig a szem fáradt kinézete helyett kipihent megjelenés köszönhet vissza a tükörből. A felső és alsó szemhéj plasztika külön vagy akár együtt is elvégezhető. A műtét magában foglalja a felesleges bőr eltávolítását, szükség esetén pedig a szemhéj zsíros duzzanatai is eltávolíthatók. Nem minden esetben képződnek zsírtáskák a szem alatt, ha mégis, azok a szemüreg felől, rejtett metszésen keresztül kerülnek kimetszésre. Ha csak felső szemhéj műtétről van szó, azt helyi érzéstelenítéssel lehet elvégezni, míg ha az alsó szemhéjakat vagy mind a négy szemhéjat műtik, akkor abban az esetben rövid altatás szükséges. (Ha a műtétet altatásban végezzük, előtte való napon csak éjfélig lehet ételt és italt fogyasztani, a műtétre már teljesen éhgyomorral kell érkezni!) A műtét ambuláns módon végezhető, és körülbelül 30–90 percig tart, a kezelt területek függvényében. Az operációt követően némi duzzanat, véraláfutás vagy átmeneti homályos látás felléphet, ezek a tünetek azonban néhány nap után teljesen elmúlnak.

Amennyiben a páciens igényt tart rá a szemhéjplasztikával egyidejűleg nyak- és arcfelvarrás is végezhető, illetve kiegészíthető kezelések – mint a hámlasztás, a dermabrázió, a hialuronsavas vagy botulinum toxinos injekciók – is alkalmazhatók.

Szükséges előkészületek szemhéjplasztika előtt

Mint minden műtéti beavatkozás esetében, így a szemhéjplasztika előtt is szükséges egy konzultáción részt venni. Egészségközpontunkban a szakorvosi konzultáció során a plasztikai sebész elmondja mindazokat a lehetőségeket, amiket a műtét nyújtani tud, a várható eredményt és a műtét utáni hegek elhelyezkedését pedig fotókon meg is tudja mutatni. Ezután szó esik a műtéthez szükséges laborvizsgálatról – hogy pontosan milyen értékeket kell vizsgálni -, az alkalmazandó helyi érzéstelenítés fajtájáról, a lehetséges szövődményekről, valamint az otthoni ápolási teendőkről és a gyógyulás szakaszairól.

Mire kell figyelni szemhéjplasztika után?

A műtétet követően kerülni kell a túlzottan megerőltető testmozgást, valamint a bevérzés kockázatának csökkentése érdekében a fejet nem szabad előre hajtani. Az egészségközpontot napszemüvegben szükséges elhagyni, illetve varratszedésig felpolcolt fejjel kell aludni.

A műtét után teljesen természetes, hogy a szem környékén duzzanat, kékes – lilás elszíneződés keletkezik. A kialakult ödéma miatt átmenetileg a szemhéjak záródási funkciója is korlátozott lehet, valamint kisebb fájdalom, időnként kellemetlen érzés és a szemhéjak feszülésének érzete a műtét után még pár napig előfordulhat. Ezek a zavaró tünetek pár napon belül elmúlnak.

A végleges eredmények kialakulásához 3–6 hónapot kell várni, ugyanis ennyi idő kell ahhoz, hogy a szövetek visszanyerjék rugalmasságukat, a hegek pedig elhalványuljanak.

A szemhéjplasztika menete

  1. A műtétet megelőzően egy szakorvosi konzultáción szükség részt venni, melynek során a plasztikai sebész elmondja mindazokat a lehetőségeket, amiket a műtét nyújtani tud, a várható eredményt és a műtét utáni hegek elhelyezkedését pedig fotókon meg is tudja mutatni.
  2. A szemhéjplasztika során a felső és/ vagy alsó szemhéj laza, ráncos bőrének kimetszésére, ha szükséges, akkor a táskásodást okozó zsírszövet eltávolítására és a szem körüli izomzat feszességének helyreállítására kerül sor.
  3. A műtét befejeztével a szakorvos apró öntapadó csíkokat helyez fel a műtött szemhéjakra, amelyeket néhány napig fent kell tartani.
  4. A varratok 5–6 nap múlva távolíthatók el.

Beavatkozás ideje:
30-90 perc

Felső szemhéjplasztika ára: 450.000 Ft-tól

Alsó szemhéjplasztika ára: egyedi árajánlat alapján (csak altatásban, az egészségközponton kívül)

Jelentkezz be szakorvosunkhoz!

Bejelentkezés!