Skip to main content

Szűrővizsgálatok → myBIOM by SYNLAB

myBIOM by

Minden, amit a bél mikrobiomról tudni érdemes

A bélben élő mikroorganizmusok összességét és azok működését együttesen nevezzük bél mikrobiomnak. Ennek működését elsősorban étrendünk és életmódunk alakítja és befolyásolja, míg a mikroorganizmusok által termelt anyagok és anyagcseretermékek pedig a szervezetünkre gyakorolnak hatást.

Érdekes tény: egy egészséges emberi mikrobiom körülbelül 100 trillió mikroorganizmusból áll.

Orvosi vélemények szerint a betegségek mintegy 90%-a összefüggésbe hozható a bél mikrobiom megváltozásával vagy egyensúlyának felborulásával.

Milyen megbetegedésekre utal a bél mikrobiom megváltozása?

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy számos betegség és kórkép hátterében a bél mikrobiom megváltozása és olyan baktériumok elszaporodása áll, melyek az egészségre ártalmas metabolitokat termelnek. Fontos megjegyezni, hogy ezek az összefüggések általában korreláción alapulnak, tehát az egyes betegségek tüneteit mutató páciensek mikrobiomját tanulmányozzák, és hasonlítják össze az egészséges személyek mikrobiomjával.

Milyen betegségek kapcsolhatók a mikrobiom megváltozásához és rendellenességéhez?

 • irritábilis bélszindróma (IBS) és gyulladásos bélbetegségek (IBD)
 • különböző anyagcsere zavarok (elhízás, diabétesz stb.)
 • szív- és érrendszeri betegségek
 • magasvérnyomás
 • neurodegeneratív betegségek
 • mentális betegségek, neuropszichiátriai tünetek
 • emésztőrendszeri panaszok (nem szűnő hasmenés, székrekedés, puffadás és túlzott flatulencia)

A myBIOME™ teszt

A myBIOME™ teszt a bélrendszer mikrobiomjának teljeskörű és funkcionális vizsgálata, melynek során a bélben élő összes mikroorganizmus meghatározásával és működésük megállapításával részletes képet kapunk arról, hogy ezek milyen hatással vannak a szervezet egészségi állapotára.

A leletben többek között – és nem kizárólag – a következő jellemzőket értékeljük:

 • MIKROBIÁLIS DIVERZITÁS – egészség indikátor, amely a bélben élő mikrobiom változatosságát és mennyiségét jellemzi. Nagyobb diverzitási érték általában jó egészségi állapottal jár együtt.
 • LEGFONTOSABB FAJOK – az egészség szempontjából legfontosabb potenciálisan előnyös illetve ártalmas baktérium fajok külön kiemelése és leírása, működésük jellemzése.
 • MINTAÖSSZETÉTEL – a székletben található DNS nagy részét (kb. 99%) a mikroorganizmusok saját örökítőanyaga teszi ki, és általában csak elenyésző hányada (kb. 1%) az emberi DNS. Magasabb emberi DNS arány közvetett módon valamilyen gyomor-bélrendszeri betegségre utalhat.
 • MIKROBIÁLIS FUNKCIÓK ÉS ANYAGCSERETERMÉKEK – megállapítja, hogy milyen anyagcseretermékeket állítanak elő, illetve fogyasztanak a bél baktériumai. (Jelenleg 25 ilyen alap funkciót elemez a teszt.)
 • MIKROBIOM EMÉSZTŐKÉPESSÉGE – milyen intenzitással és hatékonysággal bontja le a mikrobiom a különböző táplálék- és bélkomponenseket.
 • SZEMÉLYRE SZABOTT TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÁS – segít a megfelelő étrend összeállításában a személyes mikrobiom optimális beállítása és egészséges működése érdekében.

A teszt által alkalmazott technika az úgynevezett metagenom szekvenálás, vagy más nevén teljes genom vagy „shotgun” DNS-szekvenálás. Ennek az eljárásnak a során a bélben élő összes baktérium és sejt teljes DNS-állományát elemezzük, melynek alapján nemcsak a mikrobiom összetétele állapítható meg, hanem a kimutatott baktériumok működése is, azaz a mikrobiom hatása és befolyása az emberi szervezet egészének egészségi állapotára.

Eredménykiadás a mintaleadástól számított 6 hét után várható. Ekkor a SYNLAB lehetőséget biztosít egy 30 perces szakértői konzultációra, melynek keretén belül a szakorvos segít pácienseinknek a leletek megértésében és értelmezésében. A vizsgálati eredményeket részletes leírással, magyarázattal, ábrákkal és táblázatokkal együtt mutatjuk be egy online elérhető interaktív lelet formájában az összefüggések könnyebb megértése és átláthatósága érdekében. Az eredményhez saját bejelentkezési azonosítót biztosítunk, mellyel honlapunkon belépve megtekintheti, valamint le is töltheti interaktív leletét.

Miért érdemes igénybe venni a myBIOME™ tesztet?

A myBIOME™ teszttel a bélben élő összes mikroorganizmus meghatározásával és működésük megállapításával részletes képet kapunk arról, hogy ezek milyen hatással vannak a szervezet egészségi állapotára.

Fontos tudnivaló! A myBIOME™ teszt önmagában nem diagnosztikai eljárás! Nem ad információt a különböző táplálék intoleranciákról, az emésztőrendszer általános működéséről, az immunrendszer állapotáról és annak a mikrobiommal való kapcsolatáról, vagy az autoimmun és daganatos megbetegedésekről. A teszt eredményei csupán megismerési és információs célt szolgálnak. A közölt ismeretek, adatok és információk nem orvosi tanácsok, valamint nem helyettesítik a megfelelő szakorvosi vagy egészségügyi szakemberrel történő konzultációt.

Mintavételi csomag és annak visszaküldésének ára: 160.000 Ft

Érdekel a vizsgálat?

Vedd át a mintavételi csomagot klinikánkon!