Skip to main content

Bőrgyógyászat → Anyajegy-eltávolítás

Anyajegy-eltávolítás

Plasztikai sebész által végzett anyajegy kimetszés

Mit nevezünk anyajegynek?

A közönséges anyajegyek leginkább gyerek- és serdülőkorban alakulnak ki, ritka esetekben pedig már születéskor megjelenhetnek a bőrön. Míg a hétköznapi nyelvben csak a pigmentsejtekből kiinduló jelenségeket nevezzük anyajegynek, valójában minden olyan bőrjelenség anyajegynek számít, amelyek éles határvonalúak, maradandóak, színük és/ vagy felszínük pedig a környező bőrétől eltér.

Léteznek úgynevezett atípusos anyajegyek, melyek általában nagyobbak a hagyományosoknál, határvonaluk pedig lehet szabálytalan vagy homályos. Színük a rózsaszíntől egészen a sötétbarnáig terjedhet, a központjuk pedig néha sötétebb. Az atípusos anyajegyek megjelenése öröklődik, így azon családokban, ahol már előfordult ez a jelenség, ott nagyobb ennek a bőrelváltozásnak a valószínűsége.

Anyajegy vagy melanoma?

Nagyon fontos a közönséges anyajegy, az atípusos anyajegy és a melanoma megkülönböztetése! A melanoma a bőrdaganatok legsúlyosabb típusa, amely a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzását jelenti. Ez a test bármely pontján kialakulhat, de leggyakrabban a napfénynek kitett területek vannak veszélyben, tehát a lábak, a karok és az arc területe. Előfordulhatnak azonban úgynevezett rejtett melanomák is, melyek akár a talpon, a fejbőrön, vagy bármely fénytől védett hajlatokban helyezkednek el.

A melanomás betegek száma az utóbbi évtizedekben ijesztően növekszik, amit a szakorvosok a környezeti hatások változásával és a túlzott napozási szokásokkal indokolnak.

Hogyan csökkenthetjük a melanoma és az egyéb rosszindulatú bőrelváltozások kialakulásának kockázatát?

Amennyire lehetséges, próbáljuk kerülni az erős napsugárzást, és mindig használjunk – még télen is – fényvédő krémet. Ami pedig a legfontosabb, hogy tartsunk rendszeresen önvizsgálatot, évente egyszer pedig menjünk el bőrgyógyászati szűrővizsgálatra.

Mikor érdemes eltávolítani egy anyajegyet?

Anyajegy-eltávolításra elsősorban két okból kerülhet sor:

  1. Egészségügyi ok – amennyiben a bőrgyógyász szakorvos az éves szűrővizsgálat során bármilyen jellegű elváltozást tapasztal, akkor minden esetben az anyajegy eltávolítását javasolja. Ez még nem minden esetben jelenti azt, hogy egyértelműen rosszindulatú az elváltozás, ugyanakkor előnyösebb és biztonságosabb az, ha inkább eltávolíttatjuk az adott anyajegyet.
  2. Esztétikai ok – olyan eset is van, amikor nem a bőrgyógyászati szűrés mutat rá egy kockázatos vagy problémás elváltozásra, hanem a páciens szeretne megszabadulni egy anyajegyétől, ami olyan helyen található, ami számára esztétikai szempontból zavaró.

A szűrővizsgálat során a páciensek többször kérnek tanácsot, hogy melyik anyajegyüket vetessék le vagy levetessék-e egyáltalán anyajegyeiket. Amennyiben orvosi indoka nincs, tehát nem rosszindulatú vagy azt megelőző stádiumban lévő az elváltozás, akkor alapvetően csak az számít, hogy a páciens számára mennyire zavaró helyen van akár esztétikailag, akár irritáció vagy esetleges sérülés veszélye miatt.

Amennyiben egészségügyi ok miatt kerül sor az anyajegy-eltávolításra, a műtétet egy bőrgyógyászati vizsgálatnak kell megelőznie.

Az anyajegy-eltávolítás menete

Egészségközpontunkban az anyajegy kimetszést minden esetben plasztikai sebész szakorvos végzi. Minden eltávolításra került szövetet szövettani vizsgálatra küldünk, az eredményről pedig írásos leletet adunk ki a kontrollvizsgálat alkalmával. Az ambuláns műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, melynek során közvetlenül a műtéti területbe injektáljuk az adott érzéstelenítőt. A fájdalommentesség ezért kizárólag a műtét helyére korlátozódik, a beteg a műtét alatt végig éber állapotban marad.

Anyajegy-eltávolítás lépésről lépésre:

  1. A műtét első lépéseként megkérjük a pácienst, hogy vegyen át egy speciális, steril öltözéket, amiben a beavatkozás során kényelmesen tud feküdni.
  2. Ezt követően a szakorvos steril izolálással lefedi a műtéti területet, majd fertőtleníti azt.
  3. A műtétet végző sebész orvos közvetlenül a műtéti területbe injektálja az adott érzéstelenítő anyagot.
  4. Ezután kimetszésre kerül az adott anyajegy.
  5. A szakorvos lehetőség szerint bőr alatti varratokkal egyesíti a sebvonalakat, majd speciális ragtapasszal fedi le az adott területet.

Beavatkozás ideje:
15-20 perc

Ár: 55.000 Ft / alkalom

További anyajegyek eltávolítása: 28.000 Ft -tól / db

Szövettan: 20.000 Ft / metszés

Az anyajegy-eltávolítás után

Általános szabály, hogy az operált területet szárazon kell tartani, azaz tisztálkodás/ zuhanyzás alkalmával a varratszedésig víz ne érje az adott területet. Ezen túl a műtéti területet ne terheljük, vagyis kerüljük a bőr nyúlását okozó mozdulatokat, valamint az erős izzadással járó sprotokat. A varratszedésre 3 héttel a műtét után kerül sor. A varratszedés után még fél évig fokozottan kell figyelni a hegek fényvédelmére!

Jelentkezz be szakorvosunkhoz!

Bejelentkezés!
Név(Kötelező)
Adatkezelés