Skip to main content

Esztétika → Botox

Botox kezelések

Mi is a botulinumtoxin?

A botulinumtoxin, vagy ismertebb nevén a botox, egy baktérium által termelt fehérje, melynek hígított oldatát használják az orvosesztétikában. Működésének lényege, hogy a készítmény ideiglenesen blokkolja az izmokhoz érkező idegjeleket a kezelt régióban, így  az injektált izom nem képes összehúzódni.

A botulinumtoxin segít minimalizálni a már meglévő ráncok mélységét, valamint gyengíti az izmokat, hogy megakadályozza a ráncok kialakulását és romlását az érintett területen. Jellemzően szarkalábak és mimikai ráncok kezelésére használják, de más területeken is hatásos a botox alkalmazása, így például az ajkakon, az orrnál, az arc alsó részén, sőt még a mosoly vonalainál is.

Mennyire biztonságos ez az eljárás?

A botulinumtoxin a hatóságok által engedélyezett készítmény. Amennyiben a beavatkozást szakértő, tapasztalt szakorvos végzi, akkor a botulinumtoxin kezelés egy teljesen biztonságos eljárás.

Kinek ajánlott a beavatkozás?

A botoxos kezeléseket bárki igénybe veheti kortól és nemtől függetlenül, hiszen a botulinumtoxint nem csak esztétikai, hanem bizonyos egészségügyi problémákra is lehet használni. A legtöbb páciens esetében könnyen és biztonságosan alkalmazható, de mint minden eljárásnál, itt is lehetnek ellenjavallatok. Ha bármilyen fertőzés vagy gyulladás van az adott területen, akkor a botox injekció nem adható be. Emellett neuromuszkuláris betegségben (pl. sclerosis multiplex, myasthenia gravis) szenvedők, valamint  terhesség és szoptatás alatt sem ajánlott ezt a típusú eljárást igénybe venni.

Fontos, hogy a páciens még a konzultáció során tájékoztassa a szakorvost arról, hogy milyen gyógyszereket, étrendkiegészítőket és vitaminokat szed!

A botulinumtoxin felhasználási területei

A botox eljárások arról híresek, hogy segítségükkel hatékonyan léphetünk fel az arcbőr öregedésének a tünetei ellen. Leginkább az olyan mimikai ráncok eltüntetése esetén hasznos az alkalmazása, amelyek az izommozgás miatt alakulnak ki az évek során a bőr felületén.

Azt azonban kevesen tudják, hogy a botulinumtoxin injekciók bizonyos egészségügyi problémák enyhítésére is alkalmasak. Botox kezeléssel egyszerűen és gyorsan kezelhetjük a fogcsikorgatás, a migrén, a nyaki fájdalmak és a túlverejtékezés kellemetlenségeit.

Fő kezeléstípusok

Az EverDerm HealthCare Egészségközpontban elérhető botulinumtoxin kezelések

Traptox

Izzadásgátlás

Fogcsikorgatás

Hogyan zajlik a botulinumtoxinos eljárás?

Az első lépés egy szakorvosi konzultáció.

Az EverDerm HealthCare Egészségközpontban rendkívül fontosnak tartjuk az edukációt és a személyes konzultációt kezeléseink előtt. Dr. Trévidic Thibault és Dr. Vajtai Luca, az egészségközpont plasztikai sebészei szakértelemmel, diszkrécióval és őszinteséggel igyekeznek pácienseik számára választ adni az esetlegesen felmerülő kérdésekre, és természetesen tanácsokkal is szolgálni a számukra.

Ha még nem tudtad eldönteni, hogy melyik kezelést válaszd, melyik illik hozzád és az arcformádhoz a legjobban, mely eljárás lenne a legmegfelelőbb a számodra, vagy csak kérdéseid lennének egy adott kezeléssel kapcsolatban, fordulj bátran akár Dr. Trévidic Thibault-hoz vagy Dr. Vajtai Lucához, akik egy személyes konzultáció során egyéni kezelési tervet is össze tudnak állítani a számodra.

A személyes konzultáció időtartama:
30 perc

A személyes konzultáció ára: 30.000 Ft

A botox kezelés menete:

A botox kezelés ambulásan történik. Mivel az eljárás teljesen fájdalommentes, így érzéstelenítés nélkül végezzük, de szükség esetén érzéstelenítő krém használata bevethető.

Az orvos lefertőtleníti az adott területet, majd az izom megfelelő pontjaiba vékony tű segítségével juttatja be a szükséges mennyiségű botulinumtoxin készítményt. Az EverDerm HealthCare Egészségközpontban kizárólag Dysport és Bocouture anyagot használunk.

A beavatkozás kb. 5-10 percig tart, így akár ebédidőben is elvégezhető.

Mire kell odafigyelni a beavatkozást követően?

A botox injekciók alkalmazásánál fennáll a véraláfutás kockázata, ám az maximum egy hét alatt teljesen felszívódik. A véraláfutás kialakulásának esélye minimalizálható, ha egy héttel a beavatkozás előtt a páciens felhagy az alkoholfogyasztással, illetve a nem szteroid gyulladáscsökkentők, mint például aszpirint és ibuprofent tartalmazó készítményeket.

A befecskendezést követően a gyógyulás egyszerű és gyors. Néhány irányelvet viszont tanácsos betartani az eljárást után:

  • a következő 4 órában a páciens ne feküdjön le! Ugyanis ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a beinjektált anyag kötődjön az izomhoz.
  • A következő 24 órában a testedzés nem ajánlott!
  • A következő 4 órában nem szabad a kezelt területeket dörzsölni vagy arra nyomást gyakorolni!

Gyakori kérdések a botoxos eljárásokkal kapcsolatban

Mikor láthatom a botox eljárás eredményét?

Mivel a hatóanyagnak az idegsejtek receptoraihoz kell kapcsolódnia, a botulinumtoxin hatásai nem azonnal láthatók. A kezdetleges eredmény 2-3 nap után kezd láthatóvá válni, de a végeredmény kialakulásához 3 hétre van szükség. A kontrollvizsgálatra is 3 hét után kerül sor, amikor szükség esetén korrekciós szúrásra is sor kerülhet.

Meddig tart a botox eljárások hatása?

Átlagosan 2-6 hónapig tart a botulinumtoxin injekció eredményéinek hatása, de ez páciensenként eltérő lehet. Ezt követően az izmok visszatérnek eredeti állapotukhoz, a kezelést azonban bármikor meg lehet ismételni, ha szeretnénk fenntartani az elért eredményeket.

Jelentkezz be szakorvosunkhoz!