Skip to main content

Prevenció → Bőrgyógyászat

Bőrgyógyászat

Szűrővizsgálatok és kisebb beavatkozások

A dermatológiai szűrések fontossága

A bőrgyógyászat, vagy néven dermatológia a bőr elváltozásaival, különféle betegségeivel, azok tünet- és kórtanával, valamint gyógyításával foglalkozó orvostudomány.

A bőrgyógyász elsődleges feladata, hogy felismerje, kivizsgálja és kezelje a bőr, a körmök, a haj, a száj nyálkahártya és a külső nemi szervek elváltozásait. A lakosság nagy része azonban leggyakrabban csak a bőrrák szűrésével, illetve a bőr jóindulatú elváltozásainak diagnosztizálásával kapcsolatban fordulnak bőrgyógyászhoz. A prevenció azonban a bőrápolás terén is rendkívül fontos! Az anyajegyek évenkénti szűrése abban az esetben is javasolt, ha nincs semmilyen panasz, mivel a bőrrák – azon belül is a legveszélyesebb típus a melanoma malignum – időben történő felfedezése életet is menthet.

A bőrgyógyászat feladataihoz tartozik mindemellett:

 • az évenként esedékes bőrvizsgálat a bőrdaganatok korai felismerése céljából
 • az anyajegyek vizsgálata, ha azok színe, formája, mérete megváltozik
 • nem gyógyuló, panaszt akár nem is okozó sebek vizsgálata és kezelése
 • akut és krónikus bőrgyógyászati megbetegedések diagnosztizálása
 • bakteriális, vírusos és gombás fertőzések vizsgálata és kezelése
 • viszkető, pírral járó bőrkiütések kezelése
 • hólyagos bőrkiütések vizsgálata és kezelése
 • allergiás bőrreakció kezelése
 • bármilyen bőrkinövés – akár vírusos szemölcs – eltávolítása
 • pattanásos, aknés, rosaceás bőr, valamint faggyútermelési zavarok vizsgálata és kezelése
 • pikkelysömör, ekcéma és atopiás dermatitisz diagnosztizálása és kezelése
 • időskori bőrelváltozások vizsgálata és kezelése

Mikor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni?

A rendszeres, prevenciós jellegű bőrgyógyászati szűrések mindenki számára fontosak, akkor is, ha nincs panaszunk. Egyéb esetben ajánlott bőrgyógyászt felkeresni, ha bármilyen szokatlan bőrtünetet tapasztalunk, ami néhány napon belül nem múlik el magától. Ezek lehetnek kiütések, szokatlan duzzanatok vagy hólyagos bőrkiütések, de lassan vagy látszólag nem gyógyuló sebek és gyulladások is. A nemi szervek környékén jelentkező bőrtüneteket szintén érdemes bőrgyógyászaton kivizsgáltatni.

Mivel megfelelő képzettség és eszközök nélkül nem lehet megállapítani, hogy egy-egy tünet eltér-e a normálistól, így nem érdemes várni a bőrgyógyász felkeresésével. A bőrgyulladások, bőrfertőzések, sőt a daganatos elváltozások is korai fázisukban gyakran tűnnek ártalmatlannak. Gyors diagnosztizálásuk azonban sok kellemetlenségtől és akár fájdalomtól kímélheti meg a betegeket, súlyosabb esetekben pedig akár életmentők is lehetnek.

Amennyiben a páciens családi kórtörténetében korábban már előfordult melanóma vagy egyéb kóros, esetleg jóindulatú bőrelváltozás, a korai diagnózis és megelőzés érdekében fontos gyakrabban bőrgyógyászati kontrollon részt venni. A nagy számú anyajegyek szintén fokozzák a melanóma kialakulásának esélyét, így azok rendszeres bőrgyógyászai ellenőrzésük szintén elengedhetetlen. Amennyiben egy anyajegy formája megváltozik, hirtelen megnő, sötétebbé válik vagy megsérül, azonnali bőrgyógyászati vizsgálat javasolt!

A bőrgyógyászati tünetek gyakran összefüggésben állhatnak más egészségügyi problémákkal, melyek további kivizsgálásokra adhatnak okok.

Dr. Jenei Márta

Az EverDerm Healthcare bőrgyógyásza

Dr. Jenei Márta általános orvosi diplomámat 2006-ban szerezte a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Rezidensi éveit a Debreceni Egyetem Bőrklinikáján töltötte, szakorvosjelöltként pedig a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház bőrgyógyászati szakklinikáján dolgozott. Ezen évek alatt alkalma nyílt a bőrgyógyászati szakma gyakori és ritka betegségeivel, tüneteivel megismerkedni, illetve ezek kezelésében részt venni. Szakvizsgájának megszerzése után 2020-ig a nyíregyházi Sz-Sz-B Megyei Kórházak Bőr-és Nemibeteg Gondozó Intézetében folytatta orvosi tevékenységét. 2021-ben Tiszafüreden vette át az OEP finanszírozott bőrgyógyászati járóbeteg szakrendelést a Kuthy Elek Rendelő Intézetben, majd 2022. januártól elindította bőrgyógyászati magánrendelését is.

Szívügye a bőrdaganatok korai felismerése, illetve azok kialakulásának elkerülése, ezért rendkívül fontosnak tartja a bőrgyógyászati szűréseket. A megszerzett tudás folyamatos bővítése elengedhetetlen a számára, ezért rendszeresen vesz részt tanfolyamokon és kongresszusokon.

Hogyan zajlanak a bőrgyógyászati vizsgálatok?

A bőrgyógyászati vizsgálat a páciens kórelőzményének felvételével kezdődik. Ilyenkor szakorvosunk kérdéseket tesz fel a tünetekkel, az esetleges korábbi betegségekkel és a családi kórtörténettel kapcsolatban. Emiatt érdemes felkészülten érkezni a vizsgálatokra.

Ezt követően a bőrgyógyász megvizsgálja az adott bőrfelületet vagy – éves szűrővizsgálat esetén – az egész testet. Ha szükséges dermatoszkóppal közelebbről is átnézi a hám és az irha képleteit. Amennyiben a szakorvos úgy ítéli meg, akkor további vizsgálatokat is elrendelhet a pontos diagnózis felállítása és a kísérő betegségek kizárása érdekében.

Kiegészítő vizsgálatok lehetnek például:

 • vérvizsgálat a hiányállapotok kizárására és a gyanús markerek meghatározására
 • belgyógyászati vizsgálat a kísérő betegségek kizárására
 • sebészet a bőrelváltozások eltávolítására
 • allergológia a tüneteket kiváltó allergének meghatározására
 • immunológia a panaszokat okozó immunológiai betegségek feltárására
 • szövettan a daganatos betegségek szűrésére
 • mikrobiológia a bakteriális, vírusos fertőzések diagnosztizálására

Ár: 35.000 Ft

Milyen vizsgálatok érhetőek el a HealthCare Egészségközpontban?

Anyajegyszűrés

A bőrgyógyászat egyik legkritikusabb vizsgálata az anyajegyszűrés, aminek a bőrrák kialakulásának megelőzésében és korai diagnózis felállításában van fontos szerepe. A vizsgálat során a szakorvos hagyományos módon – azaz szabad szemmel -, illetve dermatoszkóppal és/ vagy videodermatoszkóppal tekinti át a kérdéses bőrfelületet. A videodermatoszkóp lehetővé teszi a legkisebb elváltozások észlelését is, így már korai fázisban észrevehetőek a melanóma vagy az egyéb bőrrák jelei.

Az anyajegyszűrés teljesen fájdalommentes, semmilyen kellemetlenséggel nem jár, így terhesség vagy szoptatás alatt is végezhető. Időtartama függ az anyajegyek számától és szerkezetétől, de alapvetően rövid idő alatt elvégezhető az év bármelyik szakaszában. Amennyiben a bőrgyógyász bármilyen elváltozást észlel, további vizsgálatokat rendelhet el, de jellemzően azonnali beavatkozásra a rendelőben nem kerül sor.

Biopszia

A biopszia segítségével nemcsak a bőr felszíne, hanem annak mélyebb rétegei, az irha és a zsírszövet is vizsgálható. Ezt a vizsgálatot indokolhatja egy bőr alatti csomó, egy gyanús anyajegy vagy bármilyen bőrtünet, ami daganatot feltételezhet a hátterében. A beavatkozás során a bőrgyógyász szakorvos egy úgynevezett punch kés segítségével apró bemetszést ejt a bőrön, amin keresztül könnyebben hozzáfér a bőr mélyebb rétegeihez.

A vizsgálat helyi érzéstelenítésben történik, és jellemzően 10-15 percet vesz igénybe. Mivel a keletkezett seb nagyon apró, a gyógyulási folyamat nagyon rövid, nem igényel speciális kezelést.

Kontroll vizsgálat

Amennyiben a bőrgyógyász szakorvos a vizsgálat után további diagnosztikát kért, esetleg műtéti beavatkozásra került sor, néhány hét vagy hónap elteltével szükséges egy kontrollvizsgálaton részt venni. Ennek időtartama egyénenként és esetenként változó lehet.

Hogyan érkezzek a vizsgálatra?

A bőrgyógyászati szűrővizsgálatokra érdemes kerülni a smink viselését, mivel az akadályozhatja az arcon lévő anyajegyek és/ vagy bőrelváltozások ellenőrzését. Hasonlóképpen a fejbőr zőkkenőmentes átvizsgálása érdekében érdemes kiengedett hajjal érkezni a vizsgálatra. Ezen kívül javasoljuk a kényelmes öltözet viselését, amit könnyű le-és felvenni, a szűrővizsgálatok során ugyanis a szakorvos a teljes testet átvizsgálja.

Fontos, hogy szégyenlősség miatt ne tartson vissza semmilyen információt az egészségével kapcsolatban, még akkor sem, ha kisebbnek tűnő elváltozásokról van szó.

Kérünk, hogy hozd el magaddal a korábbi bőrgyógyászati leleteidet és vizsgálataid eredményeit!

Online időpontfoglaló

A MYHEALZZ időpontfoglaló rendszer segítségével könnyedén, pillanatok alatt foglalhatsz időpontot. A már meglévő időpontjaidat rugalmasan kezelheted, módosíthatod vagy törölheted.

Ha még nem szeretnél időpontot foglalni, akkor a lenti űrlap segítségével is bejelentkezhetsz.

Jelentkezz be szakorvosunkhoz!

Név(Kötelező)
Adatkezelés