Skip to main content

EsztétikaPlasztika → Fülplasztika

Fülplasztika

Milyen esetben és kinek ajánlott a fülplasztika?

Ha túl nagy a fülcimpa vagy a fülek túlságosan elállnak, az nem csak esztétikai problémát okozhat, de az életminőséget is képes negatívan befolyásolni. Gyermekkorban többen csúfolódás áldozatává válhatnak, ami negatív hatással lehet a gyerek önbizalmára és testképére. Emellett az elálló fülkagyló megnehezítheti a kényelmes és zavartalan alvást is. Bár sokan, legfőként a nők, a hajukkal próbálják eltakarni fülüket, ez azonban csak felületi megoldás.

A fülkagyló esztétikus anatómiai helyzete korrekciós műtéttel könnyen helyreállítható. A túlságosan elálló vagy aránytalanul nagy fül korrekciója során nem csak a füleknek a koponyával bezárt szöge csökkenthető, hanem a fülkagyló íve is finomítható, sőt a fülcimpák is kisebbíthetők. A fülplasztika után ma már semmilyen látható jel nem marad fenn, a hegek teljesen rejtve maradnak.

Mit kell tudni a fülplasztikáról?

Mint minden beavatkozásunk előtt, ebben az esetben is először egy plasztikai konzultáción szükséges részt venni, melynek során szakorvosunk tájékoztatja a pácienst műtéti eljárásról és a lehetséges módszerekről, valamint elmondja mindazokat a lehetőségeket, amiket a műtét nyújtani tud. Ezután szó esik a műtéthez szükséges laborvizsgálatról – hogy pontosan milyen értékeket kell vizsgálni -, az alkalmazandó helyi érzéstelenítés fajtájáról, a lehetséges szövődményekről, valamint az otthoni ápolási teendőkről és a gyógyulás szakaszairól.

A műtét előtt a szükséges mennyiségű folyadék bevitele rendkívül fontos, valamint a különböző vitaminok és nyomelemek (C-vitamin, szelén, cink) fogyasztása. Aszpirin, ginkgo biloba és egyéb természetgyógyászati szerek használatát azonban kerülni szükséges, ezek ugyanis befolyásolhatják a megfelelő véralvadást.

Mi történik a műtét során?

A fülnek a koponyával bezárt ideális szöge 15-20 fokos. A beavatkozás során plasztikai sebészünk ezt az állapotot igyekszik létrehozni. A fülkagyló hátsó részén ejtett bemetszésen keresztül eltávolítja az adott porcos részeket, majd elvégzi az egyenetlenségek korrekcióját, kimetszi a felesleges bőrrészt, végül pedig a fület a megfelelő szögben rögzíti. Amennyiben a fül deformitása egy korábbi baleset vagy fejlődési rendellenesség következményeként alakult ki és a fülkagyló porcos része is sérült, úgy porcátültetéssel új fülkagylóív kialakítására is sor kerülhet. Sebészünk a beavatkozás után plasztikai varrattal egyesíti a sebvonalakat. A műtét végén a fejre rugalmas pólyával kompressziós kötést helyez fel, amit a páciensnek két hétig viselni kell.

A műtét után

A fülplasztika után a szakorvos nyomókötést helyez fel, amit a páciensnek a műtét után még két héten át szükséges viselnie a nap 24 órájában, hogy a szövetek ne mozdulhassanak el. A műtét után néhány napig fájdalomcsillapító használata is szükséges lehet. Az első egy hétben javasolt a fej magasabb felpolcolása alvás közben. Az első két hétben szigorúan kerülni kell minden megerőltető fizikai tevékenységet. A szolárium és a napozás, valamint a szauna használata két hónapig tilos.

A varratszedésre a műtét után két héttel kerül sor, a nyomókötés eltávolításával együtt. A látható hegek kb. 6 hónap alatt, a bőr alattiak nagyjából 2 év alatt gyógyulnak be.

Az eljárás menete

  1. A műtétet megelőzően egy szakorvosi konzultáción szükség részt venni, melynek során a plasztikai sebész elmondja mindazokat a lehetőségeket, amiket a műtét nyújtani tud, a várható eredményt és a műtét utáni hegek elhelyezkedését pedig fotókon meg is tudja mutatni.
  2. A fülplasztika során plasztikai sebészünk a fülnek a koponyával bezárt ideális szögét igyekszik kialakítani, illetve amennyiben szükséges, akkor porcátültetéssel új fülkagylóív kialakítására is sor kerülhet.
  3. Sebészünk a beavatkozás után plasztikai varrattal egyesíti a sebvonalakat.
  4. A műtét végén a fejre rugalmas pólyával kompressziós kötést helyez fel, amit a páciensnek egy hétig viselni kell.

Beavatkozás ideje:
60-90 perc

Ár: 520.000 Ft-tól

Jelentkezz be szakorvosunkhoz!

Bejelentkezés!